Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 Podprogram 2023+ jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus i ze środków krajowych.
Jego celem ogólnym jest przeciwdziałanie ubóstwu poprzez udzielenie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnienie środków towarzyszących wspierających ich włączenie społeczne. Osoby zakwalifikowane do uczestnictwa w programie mogą otrzymać również dodatkową żywność pochodzącą z darowizn w ramach Operacji IIa.
Całkowity koszt projektu wynosi 3 143 125,10 zł, w tym ze środków europejskich 2 828 812,59zł (90%) a z budżetu krajowego 314 312,51 zł (10%). Na koszt całkowity składają się koszty administracyjne, transportu i magazynowania żywności.
Wartość dofinansowania z tytułu środków towarzyszących wynosi 3 143 125,10zł - w tym ze środków europejskich 2 828 812,59 zł a z budżetu krajowego 314 312,51zł.
Wartość dofinansowania z tytułu kosztów dystrybucji żywności z darowizn i kosztów bezpośrednio z tym związanych wynosi: ogółem 281 725,00zł w tym ze środków europejskich 252 552,50 zł (90%) a z budżetu krajowego 28 172,50zł (10%).
Pomoc będzie udzielana w postaci dystrybucji artykułów spożywczych lub paczek żywnościowych, które będą przekazywane osobom potrzebującym bezpłatnie.
OPR i OPL uczestniczące w Programie współpracują z Ośrodkami Pomocy Społecznej w gminach w zakresie kwalifikowania odbiorców lub weryfikacji kwalifikowalności odbiorców końcowych. OPS-y wydają uprawnionym osobom skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazują organizacjom listy osób zakwalifikowanych do Programu, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób.
Dokumenty do pobrania: