Sprawozdanie z dystrybucji artykułów spożywczych.
I.Pomocą żywnościową objęliśmy 12.572 osoby, w tym:
- 6.999 kobiet
- 5.573 mężczyzn
II.Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 56.560,00 kg makaronu świderki
- 64.680,00 kg cukru
- 32.572,80 kg dżemu truskawkowego
- 25.200,00 kg groszku z marchewką
- 42.480,00 kg kaszy jęczmiennej
- 9.600,00 kg kawy zbożowej
- 48.470,40 kg klopsików w sosie własnym
- 17.408,00 kg koncentratu pomidorowego
- 49.766,40 kg mielonki wieprzowej
- 10.121.680,00 litów mleka UHT
- 33.280,00 kg płatków kukurydzianych
- 48.800,00 kg ryżu białego
- 24.710,40 kg sera podpuszczkowego dojrzewającego
- 17.760,00 kg sera topionego
- 54.000,00 litrów soku jabłkowego
- 37.260,00 litrów oleju rzepakowego
Przekazaliśmy łączenie 88.218 paczek żywnościowych.
III.Wartość udzielonej pomocy wyniosła 2.290.499,18 zł.
IV.Dystrybucję w/w artykułów spożywczych prowadziły niżej wymienione zarządy terenowe PKPS:
- Zarząd Dzielnicowy PKPS Poznań – Grunwald
- Zarząd Dzielnicowy PKPS Poznań – Jeżyce
- Zarząd Dzielnicowy PKPS Poznań – Nowe Miasto
- Zarząd Dzielnicowy PKPS Poznań – Stare Miasto
- Zarząd Dzielnicowy PKPS Poznań – Wilda
- Zarząd Rejonowy PKPS Czarnków
- Zarząd Powiatowy PKPS Turek
- Zarząd Powiatowy PKPS Gostyń
- Zarząd Miejsko-Gminny PKPS Wronki
- Zarząd Miejsko-Gminny PKPS Kostrzyn
- Zarząd Miejsko-Gminny PKPS Swarzędz
- Zarząd Miejsko-Gminny PKPS Nowe Miasto nad Wartą
- Zarząd Miejsko-Gminny PKPS Kórnik
- Zarząd Miejsko-Gminny PKPS Sieraków
- Zarząd Miejsko-Gminny PKPS Duszniki
- Zarząd Miejsko-Gminny PKPS Jutrosin
- Zarząd Miejsko-Gminny PKPS Grodzisk Wlkp.
- Zarząd Miejsko-Gminny PKPS Kłodawa
- Zarząd Gminny PKPS Mieścisko
W PODPROGRAMIE 2015 realizowaliśmy działania towarzyszące mające na celu włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych poprzez zajęcia aktywizujące oraz wsparcie psychologiczno(pedagogiczno)terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. Ich realizacja przebiegała następująco:
Rodzaj zadania |
Liczba zajęć |
Liczba osób uczestniczących |
Warsztaty ekonomiczne |
27 |
593 |
Warsztaty dietetyczne |
19 |
339 |
Warsztaty kulinarne |
3 |
112 |
Zajęcia edukacyjne: profilaktyka schorzeń, zdrowe odżywianie |
8 |
315 |
Razem |
57 |
1 359 |
W zadaniach towarzyszących w ramach realizacji programu FEAD 2015 uczestniczyło 1 359 osób, co stanowi blisko 130% osób planowanych do objęcia w/w zadaniami.
W trakcie realizacji programu działacze PKPS wydawali beneficjentom ulotki o następującej treści:
- „Zalety produktów żywnościowych otrzymanych w ramach podprogramu FEAD 2015”
- „Książka kucharska seniorów”
- „Książka kucharska FEAD 2015”
Wymienione publikacje otrzymało łącznie 890 osób.
Wszystkie warsztaty przeprowadzone w ramach zadań towarzyszących otrzymały pozytywną ocenę uczestników.
Warsztaty zorganizowane w ramach zadań towarzyszących w Programie przez
Zarząd Powiatowy Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej w Gostyniu
Gostyń to miasto w województwie wielkopolskim w powiecie gostyńskim, położone 60 km na południe od Poznania, siedziba gminy miejskiej i wiejskiej Gostyń. Firma „ Werni. Roman Kmieć” w Gostyniu użyczyła lokal na przeprowadzenie warsztatów w ramach zadań towarzyszących w programie FEAD 2015, w którym w dniach 03 i 10 sierpnia 2015r. ZP PKPS w Gostyniu zorganizował warsztaty:
- dietetyczne - temat „Profilaktyka żywieniowa w różnych chorobach”. Prowadząca warsztaty przekazała uczestnikom wiedzę na następujące tematy:
a)co jest ważne w diecie
b)podstawy żywienia osób starszych
Po przygotowaniu posiłku z produktów otrzymanych w programie FEAD 2015- mleko, kasza, makaron – nastąpiła degustacja posiłku przez uczestników warsztatów. W zajęciach uczestniczyły 32 osoby.
- edukacji ekonomicznej - temat „ Przekazanie wiedzy na temat tworzenia budżetu domowego”. Prowadząca zajęcia technik ekonomista opracowała program autorski, w ramach którego poruszyła następujące problemy związane z budżetem domowym:
a)promowanie odpowiedzialnego zarządzania budżetem
b)zaszczepienie wiary we własne możliwości
c)wspólne znalezienie odpowiedzi na pytanie: co to znaczy oszczędzać i kiedy nie wydawać pieniędzy
d)promowanie oszczędnego trybu życia
W warsztatach uczestniczyły 32 osoby w wieku 26 – 64 lat.
Po zakończeniu zajęć uczestnicy wypełnili ankietę ewaluacyjną – odpowiedzieli na pięć pytań oceniając m. in. przygotowanie merytoryczne osób prowadzących zajęcia oraz zakres tematyczny warsztatów. 98% uczestników warsztatów oceniło bardzo wysoko zarówno przygotowanie prowadzących jak również wyrazili opinie, że warsztaty znacznie poszerzyły ich wiedzę jak również będą pomocne w przyszłości. Uczestnicy warsztatów uważają także, że zarówno zajęcia jak i ulotki informacyjne są bardzo przydatne ( Zalety produktów żywnościowych FEAD 2015, Informator dla osób uczestniczących w programie, Książka kucharska seniorów).
Dla relaksu i podniesienia poziomu koncentracji uczestnicy warsztatów wykonali także dwie karty pracy : „Proszę nazwać emocje” oraz „I Ty możesz zostać detektywem”.
Warsztaty zorganizowane w ramach zadań towarzyszących w Programie przez
Zarząd Miejsko - Gminny PKPS w Nowym Mieście n/Wartą
Nowe Miasto n/Wartą to gmina w powiecie średzkim w województwie wielkopolskim. W ramach dobrze układającej się współpracy Ośrodek Pomocy Społecznej użyczył salę na przeprowadzenie warsztatów , które odbyły się w dniu 15 września 2015r. Serdecznie dziękujemy Pani Kierownik OPS za ogromne zaangażowanie osobiste jak również pracowników Ośrodka. Odbyły się następujące warsztaty:
- edukacyjne - temat „Profilaktyka żywieniowa i choroby cywilizacyjne”. Prowadząca warsztaty – dr nauk medycznych Jolanta Twarowska – Rajewska - geriatra, dietetyk przekazała uczestnikom wiedzę na następujące tematy:
c)grupy składników pokarmowych
d)warunki jakie musi spełnić żywienie w rodzinie wielopokoleniowej
e)produkty w zdrowej diecie „od juniora do seniora”
f)podstawowe błędy żywieniowe
g)niedożywienie
h)sposób żywienia w chorobach
i)samoocena własnego jadłospisu
Po zakończeniu warsztatów grupa 15 uczestników poprosiła wykładowcę o konsultacje indywidualne, byli to przede wszystkim rodzice dzieci niepełnosprawnych oraz osoby starsze. W zajęciach uczestniczyło 65 osób
- edukacji ekonomicznej - temat „ Przekazanie wiedzy na temat tworzenia budżetu domowego”. Prowadząca zajęcia księgowa omówiła następujące problemy związane z budżetem domowym:
a)jak oszczędzać i kiedy nie wydawać pieniędzy
b)praca w grupach nad opracowaniem przykładowego budżetu domowego
W warsztatach uczestniczyło 65osób w wieku 22 – 65 lat.
Warsztaty zorganizowane przez
Zarząd Gminny PKPS w Dusznikach
Duszniki to gmina w powiecie szamotulskim. Dzięki dobrze układającej się współpracy Warsztat Terapii Zajęciowej w Dusznikach użyczył Zarządowi Gminnemu PKPS lokal do przeprowadzenia zajęć warsztatowych.
W dniach 21 i 22 sierpnia 2015r. ZG PKPS w Dusznikach zorganizował warsztaty:
- dietetyczne - temat „ Zdrowe odżywianie i przeciwdziałanie marnotrawieniu żywności”. Technik żywienia o specjalności żywienie zbiorowe opracowała program autorski i w oparciu o w/w przeprowadziła warsztaty. W ramach zajęć uczestnicy warsztatów poznali 10 zasad zdrowego odżywiania, wysłuchali prelekcji pt. „Jak nie marnować jedzenia”, poznali sztukę przechowywania żywności oraz wspólnie przygotowali posiłek. W zajęciach uczestniczyło 64 beneficjentów programu FEAD 2015
- edukacji ekonomicznej - temat „Prowadzenie gospodarstwa domowego z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych”. Specjalista – księgowa zaskoczyła część uczestników zajęć tym , iż do budżetu domowego należy wliczyć także dochody rzeczowe, w tym żywność otrzymaną w ramach programu FEAD 2015. Zajęciom towarzyszyła gorąca dyskusja uczestników warsztatów, uczestniczyło 64 beneficjentów programu FEAD 2015 w wieku 20 – 66 lat.