popz-logotypy_maksi

PODPROGRAM 2017

CZAS REALIZACJI: SIERPIEŃ 2017 R. – CZERWIEC 2018 R.


Zarząd Okręgowy PKPS w Poznaniu po raz kolejny przystąpił do realizacji programu pomocy żywnościowej dla najuboższych mieszkańców naszego regionu.

Programu FEAD Podprogram 2017 realizować będą następujące Zarządy Terenowe PKPS w naszym rejonie:

 

Nazwa Zarządu PKPS

Adres punktu dystrybucji produktów

Planowany termin dystrybucji

Zarząd Miejsko- Gminny PKPS w Nowym Mieście n/Wartą

 

Chocicza, ul. Parkowa 4

czwartki w godz. 9:00 – 13:00

Zarząd Powiatowy PKPS w Turku

 

Turek, ul. Powstańców Wielkopolskich (budynek PGKiM)

wtorki w godz. 16:00 - 20:00

Zarząd Rejonowy PKPS w Czarnkowie

 

Czarnków, Pl. Powstańców Wielkopolskich 2

poniedziałki, wtorki i środy w godz. 10:00 – 13:00

Zarząd Powiatowy PKPS w Gostyniu

 

Gostyń, ul. Przy Dworcu 15

od poniedziałku do piątku w godz. 9:00 -12:00

Zarząd Miejsko – Gminny PKPS we Wronkach

Wronki, ul. Partyzantów 14

poniedziałki, wtorki i środy w godz. 9:00 – 12:00

 

Zarząd Miejsko – Gminny PKPS w Kostrzynie

 

Kostrzyn, ul. Piasta 2

poniedziałki i piątki w godz. 12:00 – 14:00

Zarząd Miejsko – Gminny PKPS w Swarzędzu

 

Swarzędz, Oś. Kościuszkowców 26

wtorki i środy w godz. 16:30 – 19:00,

czwartki w godz. 9:00 – 13:00

Zarząd Miejsko – Gminny PKPS w Kórniku

 

Kórnik, ul. Poznańska 34

piątki i soboty w godz. 9:00 – 14:00

Zarząd Gminny PKPS w Sierakowie

 

Sieraków, ul. Wroniecka 2

czwartki i piątki w godz. 8:00 – 15:00

Zarząd Miejsko – Gminny PKPS w Grodzisku Wielkopolskim

 

Grodzisk Wielkopolski, ul. Powstańców Chocieszyńskich 23d

czwartki w godz. 9:00 – 14:00



W br. obowiązują następujące WYTYCZNE DO REALIZACJI Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD), Podprogram 2017


Czas realizacji programu: sierpień 2017 r. - czerwiec 2018 r.


KRYTERIA, KTÓRE MUSZĄ SPEŁNIĆ KOŃCOWI ODBIORCY (kwalifikowalność)

• Odbiorcy końcowi artykułów spożywczych dostarczanych w ramach Programu FEAD, Podprogram 2017 muszą spełniać wymogi określone w Ustawie o pomocy społecznej z dnia 12 marca 2004 r. (Dz.U. z 2009 r. nr 175, poz. 1362 z późn. zm.), a w szczególności jej art. 7, z jednoczesnym zastosowaniem kryterium dochodowego uprawniającego do przyznania pomocy ( do 200% ) – zgodnie z wytycznymi IŻ z 21czerwca 2017 roku:

► 1.268,00 zł dla osoby samotnej,

► 1.028,00 zł dla jednego członka w rodzinie


Podane kwoty są maksymalne, a ich przekroczenie automatycznie wyklucza osobę zainteresowaną z przyznania pomocy w postaci paczki żywnościowej lub gotowego posiłku. Od tej zasady nie ma żadnych odstępstw. Osoby potrzebujące pomocy w ramach programu FEAD kierowane są przez Ośrodek Pomocy Społecznej.


Beneficjenci otrzymują pomoc w postaci paczek żywnościowych.

Na paczkę żywnościową dla 1 odbiorcy końcowego składa się zestaw co najmniej trzech artykułów spożywczych z różnych grup towarowych, wydanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu w całym Podprogramie 2017 tj.:


- makaron jajeczny – 9 opakowań po 0,5 kg, razem 4,5 kg,

- ryż biały – 4 opakowania po 1 kg, razem 4 kg,

- herbatniki maślane – 3 opakowania po 0,2 kg, razem 0,6 kg

- mleko UHT – 7 opakowań po 1 l, razem 7 l,

- ser podpuszczkowy dojrzewający – 6 opakowań po 0,4 kg, razem 2,4 kg

- groszek z marchewką – 10 opakowań po 0,4 kg, razem 4 kg,

- fasola biała - 10 opakowań po 0,4 kg, razem 4 kg

- koncentrat pomidorowy – 11 opakowań po 0,16 kg, razem 1,76 kg,

- powidła śliwkowe – 5 opakowań po 0,3 kg, razem 1,5 kg

- gulasz wieprzowy z warzywami – 2 opakowania po 0,85 kg, razem 1,7 kg,

- filet z makreli w oleju – 10 opakowań po 0,17 kg, razem 1,7 kg

- szynka drobiowa – 10 opakowań po 0,3 kg, razem 3 kg

- cukier biały – 4 opakowania po 1 kg, razem 4 kg,

- olej rzepakowy – 4 opakowania po 1 l, razem 4 litry,

- buraczki wiórki – 3 opakowania po 0,35 kg, razem 1,05 kg,

- makaron kukurydziany bezglutenowy – 1 opakowanie po 0,5 kg, razem 0,5 kg,

- kasza gryczana – 4 opakowania po 0,5 kg, razem 2 kg,

- szynka wieprzowa mielona – 7 opakowań po 0,3 kg, razem 2,1 kg,

- pasztet – 4 opakowania po 0,16 kg, razem 0,64 kg.





Koordynatorem Programu FEAD Podprogram 2017 w Zarządzie Okręgowym PKPS w Poznaniu jest Pan Zenon Długi, nr telefonu 601 401 275.


W sprawach spornych, niejasnych, skargach należy kontaktować się z Biurem Zarządu Okręgowego PKPS w Poznaniu tel. (61) 848 11 76, e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. , Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. , albo bezpośrednio z koordynatorem z ramienia Rady Naczelnej PKPS, tel. (22) 622 64 36, e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.